Buraki też mogą być pyszne

Burak warzywo niepozorne ale bardzo bogate w witaminy i mikroelementy. Warzywo to długo było niedoceniane a nazwanie kogoś ”ty buraku” stało się obelgą. Obecnie dietetycy dostrzegli odżywcze właściwości buraczanej bulwy, a picie soku z buraka stał się wręcz modne. Jednak ogromna większość społeczeństwa zapytana o potrawy z buraka oprócz soku wymieniłaby pewnie ćwikłę, barszczyk czerwony i może buraczki zasmażane jako dodatek do drugiego dania. Z okazji buraczanego święta, które przypada 24 listopada, uczniowie klas gastronomicznych z naszej szkoły, na zajęciach z pracowni gastronomicznej, wykonali szereg potraw z burakiem w roli głównej. Na świątecznym stole zagościły: barszcz czerwony, sałatki, zapiekanki, mufinki, buraczane koktajle i ciasto. Przygotowane potrawy udowadniają że burak może cieszyć oko i podniebienie. Młodzi adepci sztuki kulinarnej pracowali pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów gastronomicznych Małgorzaty Lech – Derlatki i Grażyny Rokita.

Tekst: p. Grażyna Rokita

Zdjęcia: p. Małgorzata Lech-Derlatka