Kuchnia włoska

Kuchnia włoska jest najbardziej popularną kuchnią regionalną na świecie. Każdy zna dania włoskie takie, jak: pizza, spaghetti, panna cotta czy tiramisu. Włosi podobnie jak Francuzi, czynią z jedzenia wielką sztukę, która polega bardziej na łatwości wykonania potrawy i doborze składników, niż na wyrafinowanych technikach przyrządzania.

Kuchnia włoska charakteryzuje się przede wszystkim korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw np. oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn oraz używaniem parmezanu. Poza tym Włosi nie wyobrażają sobie swojej kuchni bez oliwy z oliwek, pomidorów, makaronu, czosnku, ryb i owoców morza.

Warto wiedzieć, że mimo to kuchnia włoska jest niezwykle różnorodna i ciekawa smakowo, a każdy z regionów tego kraju posiada swoje kulinarne specjały. Uczniowie klas gastronomicznych w ramach pracowni przygotowywali dania kuchni włoskiej.

tekst:. p. Ewa Janowska, p. Agata Nowak-Wierzchowska

zdjęcia: p. Ewa Janowska