Pierniki – przepyszne ozdoby


Masło, mąka, soda, cukier, kakao, jaja, miód, mieszaka cynamonu, gałki muszkatołowej czarnego pieprzu lub mielonego imbiru - co kto lubi. To wszystko mieszamy, rozwałkowujemy, wycinamy kształty serduszek, gwiazdek fantazyjnie lukrujemy i mamy gotowe pierniczki. Dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi i smakowi te ciasteczka stały się niezwykle popularne i chyba nie ma w Polsce domu, w którym nie byłby pieczone w okresie świątecznym. Przepisów na ten rarytas jest bez liku, a każdy najlepszy, najsmaczniejszy. Wypieku takiego świątecznego specjału podjęli się uczniowie klas gastronomicznych: 1TGS, 3TGF oraz 3TGS. Efekty ich pracy cieszą oko i podniebienie, co widać na załączonych zdjęciach. Młodzież przygotowała także dekoracje Bożonarodzeniowych stołów. Już dziś czuć w szkole świąteczną atmosferę.


tekst: p. Małgorzata Lech-Derlatka