Tłusty czwartek, kto nie zje pączka, ten będzie biedny przez cały rok

Tłusty czwartek, nazywany dawniej mięsopustem lub zapustami, rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Kiedyś był to dzień jedzenia tłustych mięs, jajecznic, wytrawnych pączków faszerowanych słoniną, boczkiem i mięsem. Zapusty stanowiły początek tygodnia balów, kuligów i innych zabaw, które kończyły się o północy, a po północy nastawała środa popielcowa. Popielec rozpoczynał okres wielkiego postu, czasu przygotowań do świąt wielkanocnych.

Obecnie w tłusty czwartek zajadamy się pączkami, wypełnionymi słodkim nadzieniem i innymi słodkimi pysznościami. W tym dniu wypada się objadać, bo kto nie zje pączka, ten będzie biedny przez cały rok.

Swoją propozycję tłustoczwartkowych pyszności przygotowali na zajęciach uczniowie klas gastronomicznych naszej szkoły. Na stole pojawiły pyszne faworki, róże karnawałowe, oponki serowe i drożdżowe, które pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują.

tekst: p. Grażyna Rokita
zdjęcia:. p. Grażyna Rokita, Łukasz Wnuk