Dnia 14.09.2023 odbyło się spotkanie uczniów klas gastronomicznych 1TGS, 2TGF, 3TGS i 5TGS z przedstawicielką Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Skarżysku – Kamiennej w ramach ogólnopolskiego programu EFSA – Wybierz Bezpieczną Żywność.
Prezentacja miała na celu zwiększenie wiedzy młodzieży na temat roli nauki w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności w UE oraz zachęcenie do dokonywania świadomych wyborów żywieniowych. Uczniowie zdobyli praktyczne informacje przydatne podczas kupowania i spożywania żywności – od pomocy przy czytaniu etykiet i informacji na temat substancji dodatkowych, do wskazówek na temat przygotowania i przechowywania produktów spożywczych.
W ramach tegorocznej kampanii EFSA szczegółowo zostały przedstawione następujące tematy
1. Suplementy diety;
2. Higiena żywności
3. Znakowanie żywności (z uwzględnieniem alergenów)
4. Substancje dodatkowe
W ramach działań edukacyjno-informacyjnych zapraszamy Państwa do zapoznania się z powyższymi zagadnieniami, które znajdują się na stronie internetowej kampanii w zakładce „Tematy” pod linkiem:
https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/index-pl